Bovenooglid

Als je met iemand anders in gesprek bent dan focussen de meeste mensen op de ogen. Door de continue knipperen van je oogleden is dat toevallig ook het gebied dat het eerst uit de pas gaat lopen als je ouder wordt.

Je oogopslag

Het huidoverschot of de wallen geven vaak een wat vermoeide uitstraling, terwijl langzamerhand naar beneden gezakte wenkbrauwen je al snel iets nors geven. Als je oogopslag in ere wordt hersteld heeft dat dan ook meteen een enorme positieve  impact op wat je uitstraalt. 

Het is belangrijk om te beseffen dat ook de stand van de wenkbrauwen daarbij een grote rol speelt. De zwaarte van je wenkbrauwen maar met name ook de positie hebben een grote invloed op hoe iemand overkomt. Diezelfde stand van de wenkbrauw staat aan de andere kant dan weer direct in relatie tot de hoeveelheid huid(overschot) in het ooglid. Soms wordt het huidoverschot zo erg dat de voorhoofdsspier probeert het ooglid te ontlasten door de wenkbrauwen omhoog te trekken. Dit is te herkennen aan een sterkt gerimpeld voorhoofd. Door een bovenooglid correctie kan die voorhoofdsspier zich vervolgens weer ontspannen, waardoor de wenkbrauwen wat zakken en het effect van de bovenooglid correctie zelfs gedeeltelijk weer teniet gedaan wordt. Bij een analyse van je oogopslag moet daarom niet alleen het ooglid maar altijd ook de wenkbrauw positie in overweging worden genomen.

Bezwaren

Huidoverschot van de bovenoogleden kan zowel cosmetische als functionele bezwaren geven. Vaak klagen mensen over een drukkend gevoel of merken eerst dat ze steeds meer moeite moeten doen om hun ogen in de schemering open te houden. Ook zijn tranende of droge ogen een veel gehoorde klacht. Soms is het huidoverschot zelfs zo erg dat de dubbelgeslagen huid gaat smetten of dat het overschot het blikveld gaat beperken, zodat mensen bijvoorbeeld niet meer goed achterom kunnen kijken. In een enkel geval is de spier die het bovenooglid open doet dermate verzwakt dat de rand ook echt voor de pupil gaat zakken. Dit wordt bijvoorbeeld regelmatig gezien bij mensen die al hun hele leven harde contactlenzen hebben gedragen.

Een bovenooglid correctie is de meest voorkomende cosmetische ingreep. Bijna iedereen kent wel iemand die het heeft laten doen. Het is dan ook een relatief bescheiden operatie, waar mensen in het algemeen niet langer dan een week wat door beperkt worden. In ruil daarvoor kan een optimale arcadeboog met een natuurlijke, openere oogopslag echt een duidelijk verschil maken.

Het doel

Het doel van de procedure is om het teveel aan huid in de bovenoogleden te verminderen en tegelijkertijd een natuurlijke uitstraling te behouden, waardoor eventuele functionele en esthetische klachten die je op dit moment kunt ervaren, worden verminderd. Deze operatie wordt meestal poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

Alle stappen van een ooglid correctie op een rij

Onderstaand worden alle fases van een bovenooglid correctie nader belicht. Ik raad je aan deze informatie nauwkeurig door te nemen en bij eventuele vragen contact op te nemen met ons. Ik wens je een goed herstel toe!

De voorbereiding

 • Je mag geen medicatie nemen die je bloed verdunt en daardoor meer risico op een nabloeding geeft. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals aspirine, Burfen, Ibuprofen en Nurofen moeten daarom bij voorkeur twee weken vóór de operatie worden gestopt, tot twee weken na de procedure.
 • Vraag het ons vooraf als je twijfelt over de veiligheid van je huidige medicatie met betrekking tot de operatie. 
 • Als je rookt, wordt ten zeerste aangeraden om twee weken vóór tot minstens een week na de operatie te stoppen. Roken beperkt de doorbloeding, wat een goede wondgenezing in de weg kan staan.
 • Zorg ervoor dat iemand je na de operatie ophaalt, omdat je niet naar huis kunt rijden (of verzekerd bent!) als je net geopereerd bent.
 • We adviseren je om vooraf boodschappen te gaan doen, zodat je dit niet direct na de operatie hoeft te doen.
 • We adviseren je ook om wat hulp in huis te organiseren voor de eerste dagen na de operatie.
 • Zorgt ervoor dat je de op recept voorgeschreven oogdruppels en ooggel vóór de datum van operatie in huis haalt.

De ooglid correctie

 • Kom alsjeblieft naar de operatie zonder make-up op of contactlenzen in.
 • Op de dag van de operatie zal ik je nog vóór de operatie zien en de behandeling nog even kort met je doornemen.
 • Ik zal een tekening maken op je oogleden en eventueel foto's maken om de uitgangssituatie vast te leggen.
 • De operatie wordt uitgevoerd in een volledig uitgeruste operatiekamer, die voldoet aan de strengste medische regels en richtlijnen.
 • De operatie zal worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, wat altijd goed wordt verdragen. Achteraf zegt iedereen “oh, als ik had geweten dat het zo mee zou vallen..”
 • Ik maakt gebruik van een speciale "gate control” infiltratietechniek, waardoor de injectie eigenlijk nauwelijks voelbaar is.
 • Er wordt een snede gemaakt in de plooi van de bovenste oogleden, die de natuurlijke kromming van je oogleden volgt. In sommige gevallen kan het nodig zijn om deze huidsnede uit te breiden naar de zijkant naast het ooglid.
 • De operatie duurt tussen de 20 en 30 minuten.
 • Een onderhuidse niet-oplosbare hechting wordt gebruikt om de snede te sluiten. Oplosbare hechtingen geven vaak ongewenste litteken reacties, vandaar.
 • Kleine huidkleurige pleistertjes worden gebruikt om de hechtingen te fixeren. Ze moeten 1 week blijven zitten en droog blijven.

Na de ingreep

 • Na de ingreep wordt je naar onze uitslaapkamer gebracht, waar je oogleden worden afgekoeld om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Zodra de plaatselijke verdoving uitgewerkt is (na 2-4 uur), kunt je enig ongemak ervaren, dat meestal binnen een paar uur weer verdwijnt. Paracetamol (2x500mg) is daarbij normaliter voldoende.
 • In het begin gaat het langzaam wat zwellen en ontstaan er (soms) wat blauwe plekken. Regelmatig koelen van je oogleden zal helpen om deze zwelling tot een minimum te beperken. De zwelling neemt de eerste drie dagen toe voordat het weer minder wordt. Koelen heeft dus met name de eerste 3 dagen zin.
 • In het begin kunnen je ogen ook soms wat droog aanvoelen. Als je dit merkt, is het verstandig met behulp van oogdruppels (of zalf voordat je gaat slapen) je ogen te ondersteunen. Oogdruppels en oogzalf krijgt je op recept voor de operatie mee en moet je dus vooraf in huis halen.
 • Voorkom bukken of tillen van zware dingen in de eerste paar dagen. Misschien is het in deze periode fijn om met een extra kussen te slapen zodat je hoofd wat hoger ligt, dan zal de zwelling sneller weer afnemen.
 • Je zult merken dat je veel dagelijkse dingen wel kunt doen, maar dat je daarin gewoon iets beperkt wordt door de zwelling. Zo zullen je ogen vaak iets eerder vermoeid aanvoelen en je zult je tempo daar op moeten aanpassen. Doe je dat niet, dan heb je er veel meer last van dan nodig.
 • Je krijgt een afspraak voor een week na de operatie. Dan vindt de wondcontrole plaats en worden de hechtingen en de pleisters verwijderd. Vanaf dat moment is het weer mogelijk om make-up te gebruiken.
 • Tegen die tijd zijn de zwelling en de eventuele blauwe plekken meestal teruggebracht tot een acceptabel niveau waardoor sociale activiteiten kunnen worden hervat. Heel soms duurt het echter langer voordat deze bijwerkingen volledig verdwijnen. Wij raden je daarom aan om in de eerste 3 weken na de ingreep geen echt belangrijke sociale activiteiten te plannen.
 • We raden je tevens aan om in de eerste 2 weken zware lichamelijke inspanning te vermijden.
 • Je zult een variabel gevoel van strakte bemerken in je bovenoogleden dat vaak enkele weken aanhoudt, maar dan langzaam verdwijnt. Masseren van littekens met siliconen litteken-gel zoals Dermatrix kan dit gevoel verlichten.
 • Het litteken zal enigszins rood zijn in vergelijking met de omgeving, wat ongeveer 3-4 maanden zal duren. Dit is vooral zichtbaar aan de zijkant van de oogleden. Je mag makeup gebruiken om dit te camoufleren.
 • Een litteken duurt meestal een jaar om volledig tot rust te komen. In deze periode is het kwetsbaar voor schade door UV-licht, zoals door zonlicht of zonnebanken. Wij raden je aan de littekens tegen de zon te beschermen door ze te bedekken of door ze in te smeren met een zonnebrandcrème (factor 50).
 • De meeste mensen hebben genoeg aan èèn bovenooglid correctie om de rest van hun leven geen last meer te hebben van hangende bovenoogleden. Besef wel dat het verouderingsproces natuurlijk gewoon doorgaat. In het enkele geval dat mensen voor een tweede keer komen, zit er altijd minimaal 15 jaar tussen.

Spreekt je dit aan?

Als je hier meer over wilt weten en met name wat dit voor jou zou kunnen betekenen, kun je via onderstaande formulier contact met me opnemen om een afspraak te maken.

Samenvatting

Verdoving
Plaatselijk
Duur van de ingreep
Maximaal 30 minuten
(Hoe lang) Zal het litteken zichtbaar zijn?
De littekens zijn wat gezwollen in de eerste twee weken. Het stukje aan de zijkant zal 4-6maanden wat rood blijven. Uiteindelijk vervagen littekens zo zeer dat ze zich voordoen als normale huid en meestal niet meer te zien zijn..
Wanneer kan ik mijn sociale leven weer oppakken?
Na 1 week, alhoewel de littekens dan nog wel zichtbaar zijn.
Gevoeligheid
Het is gebruikelijk om wat strakte te ervaren in de eerst maand.
Terug naar normale dagelijkse bezigheden
1 week
Terug naar normale sportactiviteit
Binnen 2 tot 4 weken, afhankelijk van de vorm en de intensiteit van de activiteit. Vooral naar beneden bukken kan vervelend zijn.
Disclaimer: Een chirurgische ingreep en het genezingsproces zijn onderhevig aan veel (individuele) variabelen en kunnen daarom niet volledig worden voorspeld. Deze informatie is alleen bedoeld om je te helpen dit proces beter te begrijpen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Houd er rekening mee dat de realiteit in jou geval anders kan zijn. Neem bij twijfel contact op met Dr. van der Meulen.