Enbloc hals-facelift

Ik ben lang bezig geweest om een techniek te ontwikkelen waarmee je een gezicht zo natuurlijk en zo optimaal mogelijk kan corrigeren, met aan de andere kant zo min mogelijk risico en gedoe. De Enbloc halsfacelift is het resultaat van die zoektocht. De Enbloc facelift is speciaal ontworpen om er voor te zorgen dat iedereen wel ziet dat je er goed uitziet, maar dat niemand weet waarom.

 

Persoonlijke analyse

Als je het gevoel hebt dat je er anders uitziet dan je je voelt, is het ook niet meer dan logisch dat het daarbij om je hele gezicht gaat. Als je alleen een deel verbetert - bijvoorbeeld de hals - dan is de kans groot dat er verschil gaat ontstaan ten opzichte van andere regio’s in je gezicht die vaak net zo veel zijn gaan tekenen. Dat wil niet zeggen dat het alles of niets is, maar wel dat je voorzichtig moet zijn om de balans van het gezicht niet te verstoren. Een persoonlijke analyse zal duidelijk maken wat in jouw geval de beste keuzes zijn. 

Vanaf welke leeftijd wordt een facelift uitgevoerd?

Een verouderde gelaatsuitdrukking is vaak te herleiden tot het verslappen van de huid en het vervagen van de overgang van het gezicht naar de hals. Weefsel dat voorheen in de wang zat zakt in de loop der jaren over de kaaklijn heen (hamsterwangen) en geeft zo vaak een wat neerslachtige uitstraling. Vaak zie je dit verouderingsproces ineens versnellen tussen de 40 en 50 jaar.

Hoe langer ik dit doe, hoe meer ik een voorstander ben van voorkomen in plaats van achter de feiten aanlopen. Want hoe langer je wacht, hoe lastiger het is om een natuurlijke correctie uit te voeren. Ik bespreek daarom de Enbloc facelift als optie vanaf een jaar of 45. Als de huid namelijk eenmaal zo slap is dat je hamsterwangen krijgt, dan is een correctie van huidslapte in combinatie met een herstel van de originele verhoudingen in dit gebied door de Enbloc (hals)kaaklift de beste optie. Je genetisch bepaalde huidkwaliteit en je beleving maken verschillen natuurlijk wel per persoon. Zo kan het ook best zijn dat je je er pas aan gaat storen als je tegen de 70 loopt.

De Enbloc hals-facelift

De Enbloc halsfacelift is de ideale techniek om een gezicht op een natuurlijk manier te corrigeren. In de loop der jaren kwam ik er namelijk achter dat de meest gebruikte facelift technieken niet voldoende effect hadden (S-lift, MACS lift) of te ingrijpend waren (Deep plane facelift). Met die technieken is het niet ongebruikelijk dat mensen tot een maand of zelfs langer niet toonbaar zijn en zich dus onverklaarbaar lang moeten verschuilen voor collega’s of vriendinnen.

“Dat moet beter kunnen” was mijn conclusie en heb vervolgens de Enbloc facelift techniek ontwikkeld. De doelen waren daarbij:

1. om een zo natuurlijk mogelijk effect te bereiken:

 • door de persoonlijke uitstraling als uitgangspunt te nemen en niet door anderen opgedrongen irrealistische schoonheidsidealen,
 • door de balans in het gezicht te respecteren,
 • door zowel de wangen/kaaklijn als de halslijn te optimaliseren,
 • door de grens van wat normaal is te respecteren, waardoor je dus niet “iemand anders wordt” maar juist die versie van jezelf waar je je het beste bij voelt.

2. om je er onderweg zo min mogelijk last van te laten hebben:

 • door de ingreep onder een roesje mogelijk te maken (narcose is echt niet nodig),
 • door zo klein mogelijke littekens te maken (tot de helft van wat bij sommige andere technieken gebruikelijk is),
 • door zo klein mogelijke wondoppervlakken te maken (tot een derde van wat bij andere technieken gebruikelijk is),
 • door te opereren met zo min mogelijk risico (dus ver weg van de spieren en de zenuwen),
 • door oplosbare hechtingen te gebruiken, met als gevolg een zo kort en zo aangenaam mogelijke hersteltijd.

De littekens

Een van de voornaamste reden waarom de impact van deze ingreep zo beperkt is, zijn de relatief korte snedes die ik gebruik om de operatie uit te voeren. Het begint net boven het oor aan de voorzijde en loopt dan via de ingang van het oor door naar de oorlel, om vervolgens 2cm weer omhoog aan de andere kant alweer te stoppen. Zo vallen ze in de plooien en achter de oorschelp, waardoor ze op termijn vrijwel niet meer zichtbaar zijn.

Alle stappen van de Enbloc facelift behandeling op een rij

Onderstaand worden alle fases van een correctie van de Enbloc hals-facelift nader belicht. Ik raad je aan deze informatie nauwkeurig door te nemen en bij eventuele vragen contact op te nemen met ons. Ik wens je een goed herstel toe!

De voorbereiding

 • Je mag geen medicatie nemen die je bloed verdunt en daardoor meer risico op een nabloeding geeft. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals aspirine, Burfen, Ibuprofen en Nurofen moeten daarom bij voorkeur twee weken vóór de operatie worden gestopt, tot twee weken na de procedure.
 • Vraag het ons vooraf als je twijfelt over de veiligheid van je huidige medicatie met betrekking tot de operatie.   
 • Als je rookt, wordt ten zeerste aangeraden om twee weken vóór tot minstens een week na de operatie te stoppen. Roken beperkt de doorbloeding, wat een goede wondgenezing in de weg kan staan.
 • Zorg ervoor dat iemand je na de operatie ophaalt, omdat je niet naar huis kunt rijden (of verzekerd bent!) als je net geopereerd bent.
 • We adviseren je om vooraf boodschappen te gaan doen, zodat je dit niet direct na de operatie hoeft te doen.
 • We adviseren je ook om wat hulp in huis te organiseren voor de eerste dagen na de operatie.
 • Als je oogleden ook gecorrigeerd worden, zorg er dan alstublieft voor dat je de voorgeschreven oogdruppels en ooggel vóór de datum van operatie ophaalt.

De Enbloc halsfacelift operatie

 • Kom alsjeblieft naar de operatie zonder juwelen, make-up op of contactlenzen in.
 • Op de dag van de operatie zal ik je nog vóór de operatie zien en de behandeling nog even kort met je doornemen.
 • Ik zal markeringen maken waar ik de ingreep ga uitvoeren en foto's maken om de uitgangssituatie vast te leggen.
 • De operatie wordt uitgevoerd in een volledig uitgeruste operatiekamer, die voldoet aan de strengste medische regels en richtlijnen.
 • De operatie zal meestal worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of onder sedatie verdoving, al naar gelang vooraf overeengekomen wordt. Beide methoden worden eigenlijk altijd goed verdragen. Voordat we beginnen doen we nog een laatste veiligheidscontrole. De plaatselijke verdoving wordt gecombineerd met een middel om de operatie ontspannen te ondergaan. Bij sedatie krijg je een slaapmiddel via een infuus waardoor je gedurende de ingreep in dromenland bent.
 • Er worden twee snedes gemaakt net binnen de haargrens. Dat zie je dus niet aan de buitenkant en je zult merken dat je daar weinig last van zult hebben. Als de ingreep gecombineerd wordt met een bovenooglid correctie, dan zal ook daar een snede worden gemaakt (zie daarvoor de behandelpagina bovenooglid correctie).
 • De operatie duurt tussen de twee en drie uur, afhankelijk van wat we afgesproken hebben te doen.
 • Aan het einde van de ingreep wordt een licht drukkend verband aangelegd, dat tot moet blijven zitten tot je naar huis gaat.

Na de ingreep

 • Na de ingreep wordt je naar onze uitslaapkamer gebracht, waar je voorhoofd en oogleden worden afgekoeld om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Zodra de plaatselijke verdoving uitgewerkt is (na 2-4 uur), kun je enig ongemak ervaren, dat meestal binnen een paar uur weer verdwijnt. Paracetamol (2x500mg) moet daarbij voldoende zijn.
 • Het licht drukkende verband wordt verwijderd voordat je naar huis gaat. Je krijgt een afneembaar verband mee dat je naar behoeven kunt dragen in de eerste week. Je mag zelf bepalen of je dat fijn vindt, want door de bescheiden wondoppervlaktes is het verband optioneel.
 • In het begin gaat het operatie gebied langzaam wat zwellen en ontstaan er (soms) wat blauwe plekken.
 • Voorkom bukken of tillen van zware dingen in de eerste paar dagen. Misschien is het in deze periode fijn om met een extra kussen te slapen zodat je hoofd wat hoger ligt, dan zal de zwelling sneller weer afnemen.
 • Het is verstandig om de dag na de ingreep de haren te wassen met koud stromend water. Als je hierbij uw hoofd achterover buigt, bijvoorbeeld over de rand van het bad, dan is de kans het kleinst dat de littekens hierbij nat worden. Vanaf 48uur zijn die in principe waterdicht en is nat worden wat minder een probleem. In verband met de langdurige warmte en vochtigheid is echter onverstandig om in de eerste week na de ingreep in bad te gaan.
 • Je zult merken dat je veel dagelijkse dingen wel kunt doen, maar dat je gewoon iets beperkt wordt door de genezing. Je zult je tempo daar op moeten aanpassen. Doet je dit niet, dan zal je er meer last van hebben dan nodig.
 • Je krijgt een afspraak voor een week na de operatie voor de wondcontrole. Vanaf dat moment is het weer mogelijk om make-up te gebruiken. Ook hoef je hierna het verband niet meer te dragen (als je dat nog deed).
 • Tegen deze tijd zijn de zwelling en de eventuele blauwe plekken meestal teruggebracht tot een acceptabel niveau waardoor sociale activiteiten kunnen worden hervat. Heel soms duurt het echter langer voordat deze bijwerkingen volledig verdwijnen. Wij raden je daarom aan om in de eerste 3 weken na de ingreep geen echt belangrijke sociale activiteiten te plannen.
 • We raden je verder aan om in de eerste 2 weken zware lichamelijke inspanning te vermijden.
 • Je zult een variabel gevoel van strakte bemerken rondom je oren, dat vaak enkele weken tot soms maanden aanhoudt, maar dan langzaam verdwijnt. Masseren van littekens met siliconen litteken-gel zoals Dermatrix kan dit gevoel verlichten.
 • Het litteken zal enigszins rood zijn in vergelijking met de omgeving, wat ongeveer 3-4 maanden zal duren. Dit is vooral zichtbaar rondom de oorlellen. Je mag makeup gebruiken om dit te camoufleren.
 • Het is gebruikelijk dat het gebied voor de oren en met name ook de onderste helft van beide oorschelpen verdoofd aanvoelt in de eerste maanden na de ingreep. Dit is volkomen normaal en zal vanzelf wegtrekken. Als je het fijn vindt, dan is het een idee om bij het slapen een vliegtuigkussen te gebruiken waarmee je zonder druk op het oor goed kunt slapen.
 • Doordat de zwelling in de eerste maanden helemaal wegtrekt, zal de huid in het begin ook al snel weer een paar millimeter meegeven. Dat is een volkomen natuurlijk (en onvermijdbaar) proces. Na het verdwijnen van de zwelling stopt dit en stabiliseert het resultaat.
 • Een litteken duurt meestal een jaar om volledig tot rust te komen. In deze periode is het kwetsbaar voor schade door UV-licht, zoals door zonlicht of zonnebanken. Wij raden je aan de littekens tegen de zon te beschermen door ze te bedekken of door ze in te smeren met een zonnebrandcrème (factor 50).
 • De meeste mensen hebben genoeg aan èèn Enbloc hals-facelift. Besef wel dat het verouderingsproces natuurlijk gewoon doorgaat en dat verslapte structuren ook na re-positionering langzaam weer zullen zakken. Maar omdat je omgeving op hetzelfde tempo ouder wordt, blijf je door de structurele verbetering er ten opzichte van hen nog steeds goed uitzien. Als mensen voor een tweede keer komen, dan zit er meestel 10-15 jaar tussen.

Spreekt je dit aan?

Als je hier meer over wilt weten en met name wat dit voor jou zou kunnen betekenen, kun je via onderstaande formulier contact met me opnemen om een afspraak te maken.

Samenvatting

Verdoving
Sedatie/roesje of plaatselijke verdoving
Duur van de ingreep
120-180 minuten
(Hoe lang) Zal het litteken zichtbaar zijn?
De littekens van de Enbloc halsfacelift zijn amper zichtbaar omdat ze in de schaduw van het oor vallen. Ze zullen wat gezwollen zijn in de eerste twee weken, maar worden vrij snel minder opvallend. Uiteindelijk vervagen littekens zo zeer dat ze zich voordoen als normale huid en daarmee meestal niet meer te zien zijn.
Wanneer kan ik mijn sociale leven weer oppakken?
Na 1-2 weken.
Gevoeligheid
Het is gebruikelijk om wat strakte te ervaren in de eerste maand.
Terug naar normale dagelijkse bezigheden
Na 1-2 weken.
Terug naar normale sportactiviteit
Binnen 4 tot 6 weken, afhankelijk van de vorm en de intensiteit van de activiteit. Vooral naar beneden bukken kan dan nog vervelend zijn.
Disclaimer: Een chirurgische ingreep en het genezingsproces zijn onderhevig aan veel (individuele) variabelen en kunnen daarom niet volledig worden voorspeld. Deze informatie is alleen bedoeld om je te helpen dit proces beter te begrijpen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Houd er rekening mee dat de realiteit in jou geval anders kan zijn. Neem bij twijfel contact op met Dr. van der Meulen.