Hals en kin

Je hals werkt samen met je neus en je kin in de balans van je profiel. Het is vaak indrukwekkend om te zien hoe een relatief kleine aanpassing van èèn of alledrie drie die balans enorm kan verbeteren. Dit heeft te maken met de verhouding tussen boven en onderkaak, maar ook met hoe je wangen overlopen in je hals. Hoe meer definitie in die zone, hoe beter je gezicht tot z'n recht komt.

Wat is de beste manier om een kin correctie uit te voeren?

Omdat een te kleine kin vaak het gevolg is van aangeboren groeistoornis van de onderkaak, heb ik veel kin correcties gezien aan het begin van mijn carrière toen ik als kinder plastisch chirurg werkte. De meeste plastisch chirurgen gebruiken dan silicone kin-implantaten om een te kleine kin groter te maken, maar ik heb daar destijds veel problemen van gezien.

Mijn voorkeursmethode om de balans in die regio te optimaliseren is het combineren van een liposuctie van de hals met een lipofilling van de kin. Dit is een veel simpelere methode waarbij gebruik gemaakt wordt van lichaamseigen vet en er vrijwel litteken-loos geopereerd kan worden.

Wat gebeurt er bij lipofilling van de kin?

Bij lipofilling wordt er vet geoogst van èèn plek (door liposuctie) en wordt datzelfde eigen vet vervolgens met een spuitje geïnfiltreerd in de kin. Dit is een kleine operatie die onder plaatselijke verdoving uitgevoerd wordt. Je kunt op die manier een heel natuurlijke kin maken die precies bij je past.

Hoe is de genezing?

In de eerste week heb je pleisters op je kin. In het begin ziet je kin er wat gezwollen uit. Omdat niet al het vet het transplantatie proces overleeft, zal het volume van de kin in de eerste 6 weken langzaam weer wat afnemen voordat het stabiliseert.

Is dat het?

Meestal wel. Het is belangrijk om te beseffen dat de kin slechts èèn aspect van het profiel uitmaakt. Vaak spelen ook de vulling van de hals en de vorm van de neus een rol. Als dat zo is dan zal ik dat bij de analyse voor de operatie aankaarten. 

Overzicht

Onderstaand worden alle fases van typische kin correctie nader belicht. Ik raad je aan deze informatie nauwkeurig door te nemen en bij eventuele vragen contact op te nemen met ons. Ik wens je een goed herstel toe!

De voorbereiding

 • Je mag geen medicatie nemen die je bloed verdunt en daardoor meer risico op een nabloeding geeft. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals aspirine, Burfen, Ibuprofen en Nurofen moeten daarom bij voorkeur twee weken vóór de operatie worden gestopt, tot twee weken na de procedure.
 • Vraag het ons vooraf als je twijfelt over de veiligheid van je huidige medicatie met betrekking tot de operatie. 
 • Als je rookt, moet je twee weken vóór tot minstens drie weken na de operatie stoppen. Roken beperkt de doorbloeding, waardoor het vet veel minder goed overleefd en het voor een groot deel weer kan verdwijnen.
 • Zorg ervoor dat iemand je na de operatie ophaalt, omdat je niet naar huis kunt rijden (of verzekerd bent!) als je net geopereerd bent.
 • We adviseren je om vooraf boodschappen te gaan doen, zodat je dit niet direct na de operatie hoeft te doen.

De kin operatie

 • Kom alsjeblieft naar de operatie zonder juwelen, make-up op of contactlenzen in.
 • Op de dag van de operatie zal ik je nog vóór de operatie zien en de behandeling nog even kort met je doornemen.
 • Ik zal vlak voor de operatie nog standaard foto's maken om de uitgangssituatie vast te leggen.
 • De operatie wordt uitgevoerd in een volledig uitgeruste operatiekamer, die voldoet aan de strengste medische regels en richtlijnen.
 • De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, wat altijd goed wordt verdragen. Door het prikje wordt het gebied vanaf de onderlip tot aan de kin verdooft.
 • Het vet wordt via een hele kleine snede geoogst, meestal aan de binnenzijde van je knie of bij je navel. Je zult merken dat je daar in het begin een wat beurs gevoel zult hebben, maar weinig last van zult hebben. Voor de infiltratie van het vet bij de kin zijn geen littekens nodig.
 • De operatie duurt drie kwartier tot een uur.
 • Aan het einde van de ingreep krijg je pleisters op je kin, die een week moet blijven zitten.

Na de ingreep

 • Na de ingreep wordt je naar onze uitslaapkamer gebracht. Je mag vrij snel daarna weer naar huis.
 • Een kincorrectie is in principe geen pijnlijke operatie.Zodra de plaatselijke verdoving uitgewerkt is (na 2-4 uur), kunt je enig ongemak ervaren, dat meestal binnen een paar uur weer verdwijnt. Mocht het onverhoopt toch nog onaangenaam voelen, dan kunt je gebruik maken van de pijnstillers die je uit voorzorg van ons voor de ingreep al op recept mee hebt gekregen. Paracetamol (2x500mg) moet daarbij voldoende zijn.
 • Als ook de vulling van je hals gecorrigeerd wordt door liposuctie, dan krijg je na de ingreep een verband om dat gebied te ondersteunen. Dit moet je èèn week dragen
 • In het begin gaat het operatie gebied langzaam wat zwellen en ontstaan er (soms) wat blauwe plekken. Dit neemt twee tot drie dagen toe, voordat het weer minder wordt.
 • Voorkom bukken of tillen van zware dingen in de eerste paar dagen. Misschien is het in deze periode fijn om met een extra kussen te slapen zodat je hoofd wat hoger ligt, dan zal de zwelling sneller weer afnemen.
 • Je zult merken dat je veel dagelijkse dingen wel kunt doen, maar dat je gewoon iets beperkt wordt door de genezing. Je zult je tempo daar op moeten aanpassen. Doet je dit niet, dan heeft je er meer last van dan nodig.
 • Je krijgt een afspraak voor een week na de operatie. Dan vindt de wondcontrole plaats en worden de pleisters verwijderd. 
 • Tegen deze tijd zijn de zwelling en de eventuele blauwe plekken meestal teruggebracht tot een acceptabel niveau waardoor sociale activiteiten kunnen worden hervat. Heel soms duurt het echter langer voordat deze bijwerkingen volledig verdwijnen. Wij raden je daarom aan om in de eerste 3 weken na de ingreep geen echt belangrijke sociale activiteiten te plannen.
 • We raden je verder aan om in de eerste 2 weken zware lichamelijke inspanning te vermijden.
 • Het is gebruikelijk dat de kin wat gezwollen is in de eerste weken nar de ingreep. Het duurt ongeveer 6 weken voordat de zwelling helemaal wegtrekt en het resultaat stabiliseert.
 • Reguliere controles zijn op 1 week en op 3 maanden na de ingreep. Tussendoor ben je uiteraard welkom als er vragen of zorgen zijn.

En dan nog dit

"Lichaamseigen vet" is precies wat het zegt. Het reageert net zoals als de rest van je vet op gewichtsveranderingen. Als je afvalt zal je dus ook daar afvallen.   

Spreekt je dit aan?

Als je hier meer over wilt weten en met name wat dit voor jou zou kunnen betekenen, kun je via onderstaande formulier contact met me opnemen om een afspraak te maken.

Samenvatting

Verdoving
Plaatselijke verdoving of sedatie
Duur van de ingreep
0,5 tot 1 uur (afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep)
(Hoe lang) Zal het litteken zichtbaar zijn?
Bij het oogsten van het vet (liposuctie) wordt een klein litteken gemaakt van 5-7mm. Dit trekt meestal na een paar weken al weg. Omdat lipofilling met een spuitje wordt gedaan, hoeven er daarvoor geen littekens gemaakt te worden.
Wanneer kan ik mijn sociale leven weer oppakken?
Na 1 week. In de eerste week worden pleisters gebruikt om beweging in het operatie gebied zoveel mogelijk tegen te gaan. Alleen in die week kunnen anderen dus zien dat je geopereerd bent.
Gevoeligheid
Lipofilling van de kin geeft geen tot amper napijn.
Terug naar normale dagelijkse bezigheden
Na 1-2 weken.
Terug naar normale sportactiviteit
Binnen 6 - 12 weken, afhankelijk van de vorm en de intensiteit van de activiteit. Vooral naar beneden bukken kan dan nog vervelend zijn. Contact sporten zijn 3 maanden niet mogelijk.
Disclaimer: Een chirurgische ingreep en het genezingsproces zijn onderhevig aan veel (individuele) variabelen en kunnen daarom niet volledig worden voorspeld. Deze informatie is alleen bedoeld om je te helpen dit proces beter te begrijpen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Houd er rekening mee dat de realiteit in jou geval anders kan zijn. Neem bij twijfel contact op met Dr. van der Meulen.