Neus

De meeste mensen die een neuscorrectie overwegen vinden dat hun neus hun profiel verstoort. Vaak vinden ze hem te groot, scheef of te breed. Ook de neuspunt leidt regelmatig tot ontevredenheid, door de vorm, de positie of het gebrek aan definitie. Wat iedereen met elkaar gemeen heeft is dat ze vinden dat hun neus niet in hun gezicht past.

Het doel

Een esthetische neuscorrectie heeft tot doel de balans van het gezicht te herstellen. Dit hangt uiteraard af van je persoonlijke gezichtskenmerken, die daarom vooraf goed geanalyseerd moeten worden. Elke neusoperatie is anders en wordt op jouw persoonlijke situatie aangepast. Dat is de enige manier om goede resultaten te behalen.

De neus speelt een belangrijke rol in wat je uitstraalt. JOUW neus moet dan ook in JOUW gezicht passen. Als de neus daarna goed past raak je een zorg kwijt. Mensen zeggen vaak “dat ze het jaren eerder hadden moeten doen” en “dat ze nu eindelijk de neus hebben die ze vanaf het begin af aan hadden moeten hebben”. Dit leidt dan tot meer zelfvertrouwen en een meer open houding, wat een positief effect heeft op alle aspecten van het leven.

Wat wordt er gedaan bij een neuscorrectie?

Technisch gezien kan een verbetering van de vorm van de neus alleen bereikt worden door de structuren om de de huid, zoals de botten en het kraakbeen, aan te passen. Hiervoor moeten kleine incisies gemaakt worden, die bij de preservation rhinoplasty onzichtbaar aan de binnenzijde van de neusgaten komen. Het aanpassen van de botten kan leiden tot bloeduitstortingen, alhoewel dat met de Piezo duidelijk minder is dan normaal. 

De neus bestaat grofweg uit 4 onderdelen (de botten, de neusklep, de neuspunt, het neustussenschot) die allemaal nauw met elkaar verbonden zijn. Vorm en functie gaan hand in hand. Als er een onderdeel aangepast moet worden, dan kan dat eigenlijk niet zonder ook de rest daarin mee te nemen. Soms zijn kraakbeen transplantaties nodig om de juiste vorm of stevigheid te bereiken. Een neuscorrectie kan technisch uitdagend zijn en moet daarom worden uitgevoerd door een plastisch chirurg die zich heeft gespecialiseerd in dit gebied, zodat de kans zo groot mogelijk is dat verwachtingen ook daadwerkelijk kunnen worden waargemaakt. Als alles klopt, dan kan iemand van een neuscorrectie echt heel blij worden.

Wat is de “preservation rhinoplasty" techniek?

Er zijn verschillende manieren om een neus te corrigeren. Omdat ik erg geloof in het herstellen van de natuurlijke balans met zo min mogelijk “verstoring” van de functionele anatomie, gebruik ik de zogenaamde “preservation rhinoplasty” techniek. Bij deze operatie worden de structuren van de neus zoveel mogelijk gerespecteerd en worden de littekens alleen aan de binnenkant gemaakt, waardoor de ingreep veel minder ingrijpend is en het herstel beduidend sneller gaat. Het is daarom niet ongebruikelijk dat je na één week alweer toonbaar bent.

Wat is het ultrasone Piezo osteotoom?

Ook binnen de neuschirurgie heeft de tijd niet stil gestaan. Waar er tot voor kort nog met een beitel en een zaag geopereerd werd (wat bij velen nog standaard is!) is er tegenwoordig een veel minder ingrijpende techniek beschikbaar om hetzelfde te bereiken. Ik heb inmiddels veel ervaring met deze ultrasone Piezo osteotoom opgedaan. Dit hypermoderne instrument maakt het mogelijk om de neus met veel meer controle en nauwkeurigheid te corrigeren. Mijn klanten hebben daardoor veel minder zwelling en veel minder blauwe plekken dan voorheen, waardoor ze sneller hun normale leven weer op kunnen pakken dan bij andere, oudere technieken. 

Perfect, bestaat dat eigenlijk wel?

Het is belangrijk om te beseffen dat negatieve gevoelens die je hebt over je neus opvallend vaak niet door de mensen om je heen worden gedeeld. Zij zullen vaak niet zien wat je stoort of niet begrijpen waarom je die wens hebt. Dat is ook wel logisch, omdat de mensen die je kennen je allang, dus inclusief neus, geaccepteerd hebben. Dat komt omdat mensen niet op detail naar andere mensen kijken, maar naar hun uitstraling of hun stemming, naar een totaal beeld. Het is daarom goed om te besluiten dat je dit soort operaties niet voor iemand anders doet, want de ervaring leert dat je omgeving na de ingreep niet gaat zien dat je neus veranderd is.

Hoeveel je met je neus (of met je uiterlijk) bezig bent kan je echt enorm in de weg staan. Als je op zoek bent naar perfectie dan zal elk resultaat je tegenvallen, omdat perfectie nu eenmaal niet bestaat. Het is normaal dat een menselijk gezicht lichte assymmetrie laat zien (tenminste de niet gephotoshopte mensen onder ons). Uiteraard streef ik naar een voor jou zo mooi mogelijk resultaat, maar je moet niet verwachten dat je neus perfect zal worden. Een realistische verwachting is dat je neus duidelijk zal verbeteren door de operatie en dat je een neus krijgt die beter bij je past. In de praktijk zal je het dan vaak nog beter bevallen dan verwacht, omdat het voor jezelf een opluchting en een bevrijdend gevoel is dat je een zorg kwijt raakt. Als je op zoek bent naar perfectie dan moet je niet aan een neusoperatie beginnen.

Alle stappen van een neuscorrectie op een rij

Onderstaand worden alle fases van een typische neuscorrectie nader belicht. Ik raad je aan deze informatie nauwkeurig door te nemen en bij eventuele vragen contact op te nemen met ons. Ik wens je een goed herstel toe!

De voorbereiding

 • Je mag geen medicatie nemen die je bloed verdunt en daardoor meer risico op een nabloeding geeft. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals aspirine, Burfen, Ibuprofen en Nurofen moeten daarom bij voorkeur twee weken vóór de operatie worden gestopt, tot twee weken na de procedure.
 • Vraag het ons vooraf als je twijfelt over de veiligheid van je huidige medicatie met betrekking tot de operatie. 
 • Als je rookt, wordt ten zeerste aangeraden om twee weken vóór tot minstens een week na de operatie te stoppen. Roken beperkt de doorbloeding en irriteert het neusslijmvlies, wat een goede wondgenezing in de weg kan staan.
 • Zorg ervoor dat iemand je na de operatie ophaalt, omdat je niet naar huis kunt rijden (of verzekerd bent!) als je net geopereerd bent.
 • We adviseren je om vooraf boodschappen te gaan doen, zodat je dit niet direct na de operatie hoeft te doen.
 • We adviseren je ook om wat hulp in huis te organiseren voor de eerste dagen na de operatie.
 • Zorg er alstublieft voor dat je de voorgeschreven medicijnen vóór de datum van operatie ophaalt. De Bactroban neuszalf moet je èèn week voor de operatie al beginnen, zodat de natuurlijk aanwezige bacteriën in je neus

De ingreep

 • Kom alsjeblieft naar de operatie zonder juwelen, make-up op of contactlenzen in.
 • Op de dag van de operatie zal ik je nog vóór de operatie zien en de behandeling nog even kort met je doornemen.
 • Ik zal vlak voor de operatie nog standaard foto's maken om de uitgangssituatie vast te leggen.
 • De operatie wordt uitgevoerd in een volledig uitgeruste operatiekamer, die voldoet aan de strengste medische regels en richtlijnen.
 • De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose, wat eigenlijk altijd goed wordt verdragen. Voordat we beginnen doen we nog een laatste veiligheidscontrole. Daarna krijg je een slaapmiddel via een infuus waardoor je rustig in slaap valt.
 • In principe wordt de operatie gedaan via snedes aan de binnenzijde van de neus. Die zijn dus niet te zien aan de buitenkant en je zult merken dat je daar weinig last van zult hebben. Heel soms is het nodig om toch een snede aan de onderzijde van het neustussenschot te maken, om de kraakbeentjes van de neuspunt beter in zicht te krijgen. Nadeel daarvan is dat het een paar maanden duurt voordat het gevoel in de neuspunt terug komt en de snede vervaagt. 
 • De operatie duurt anderhalf tot twee uur.
 • Aan het einde van de ingreep wordt een op maat gemaakte plastic spalk op de neusrug gelegd, die een week moet blijven zitten.
 • Als ook het neustussenschot gecorrigeerd wordt, worden er ter ondersteuning ook in de neus twee splints achtergelaten. In die splints zitten buisjes waardoor je - weliswaar iets minder dan normaal, maar toch nog - kunt ademhalen. Er worden geen tampons meer achtergelaten zoals vroeger.

Na de ingreep

 • Na de ingreep wordt je naar onze uitslaapkamer gebracht, waar je gezicht wordt gekoeld om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen.
  Zodra de plaatselijke verdoving uitgewerkt is (na 2-4 uur), kunt je enig ongemak ervaren, dat meestal binnen een paar uur weer verdwijnt. Paracetamol (2x500mg) moet daarbij voldoende zijn.
 • Een neuscorrectie is in principe geen pijnlijke operatie. Wel komt het voor dat mensen wat beperkt worden door de zwelling of een drukkend gevoel ervaren. Mocht het onverhoopt toch nog onaangenaam voelen, dan kunt je gebruik maken van de pijnstillers die je uit voorzorg van ons voor de ingreep al op recept mee hebt gekregen.
 • In het begin gaat het operatie gebied langzaam wat zwellen en ontstaan er (soms) wat blauwe plekken. Dit neemt twee tot drie dagen toe, voordat het weer minder wordt.
 • Voorkom bukken of tillen van zware dingen in de eerste paar dagen. Misschien is het in deze periode fijn om met een extra kussen te slapen zodat je hoofd wat hoger ligt, dan zal de zwelling sneller weer afnemen.
 • Je zult merken dat je veel dagelijkse dingen wel kunt doen, maar dat je gewoon iets beperkt wordt door de genezing. Je zult je tempo daar op moeten aanpassen. Doet je dit niet, dan heeft je er meer last van dan nodig.
 • Je krijgt een afspraak voor een week na de operatie. Dan vindt de wondcontrole plaats en worden de spalk en de eventuele splints verwijderd. Vanaf dat moment is het weer mogelijk om make-up te gebruiken.
 • Tegen deze tijd zijn de zwelling en de eventuele blauwe plekken meestal teruggebracht tot een acceptabel niveau waardoor sociale activiteiten kunnen worden hervat. Heel soms duurt het echter langer voordat deze bijwerkingen volledig verdwijnen. Wij raden je daarom aan om in de eerste 3 weken na de ingreep geen echt belangrijke sociale activiteiten te plannen.
 • We raden je verder aan om in de eerste 2 weken zware lichamelijke inspanning te vermijden.
 • Het is gebruikelijk dat de neus en met name de neuspunt verdoofd aanvoelt in de eerste weken na de ingreep. Dit is volkomen normaal en zal vanzelf wegtrekken. Voor de neuspunt, als laagste deel van de neus, zal dit het langst duren, soms zelfs meer dan een half jaar.
 • Het duurt in totaal een jaar voordat de neus helemaal genezen is, alle zwelling weg is en je het gevoel hebt dat je je eigen neus weer terug hebt.
 • Reguliere controles zijn op 1 week, op 3 maanden en op 1 jaar na de ingreep. Tussendoor ben je uiteraard welkom als er vragen of zorgen zijn.

En dan nog dit

Een neusoperatie is een zeer complexe ingreep, waarvan het resultaat niet 100% te voorspellen is. Verreweg het grootste deel van de zaken waar mensen zich in het begin zorgen om maken verdwijnt weer in de loop van de genezing. In een paar procent van de gevallen - waarbij het niet vanzelf verdwijnt - zal het nodig zijn om een tweede ingreep te doen om dit soort ongewenste onvolkomenheden te corrigeren. Er is alleen wel een grens aan wat mogelijk is. Ik zal dat samen met je bespreken als die situatie zich voordoet. Komt het tot een nacorrectie, dan gaat het meestal om een kleine ingreep (die overigens in principe kosteloos zal zijn, afhankelijk van de oorzaak van het probleem). Voorwaarde is dat je op 1 jaar na de operatie op de eindcontrole komt om dit te bespreken.

Spreekt je dit aan?

Als je hier meer over wilt weten en met name wat dit voor jou zou kunnen betekenen, kun je via onderstaande formulier contact met me opnemen om een afspraak te maken.

Samenvatting

Verdoving
Narcose.
Duur van de ingreep
1,5 tot 2 uur (afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep).
(Hoe lang) Zal het litteken zichtbaar zijn?
De preservation rhinoplasty is een zogenaamde gesloten neus operatie. De snedes worden in principe gemaakt aan de binnenkant van de neus. Heel soms is het nodig om dit te combineren met een kleine snede aan de onderkant van het neustussenschot, op een plek waar het van nature amper opvalt. Uiteindelijk vervaagt het litteken zo zeer dat het er uitziet als normale huid en dus meestal niet meer te zien is.
Wanneer kan ik mijn sociale leven weer oppakken?
Na 1-2 weken.
Gevoeligheid
Het is gebruikelijk om wat druk te ervaren in de eerste week. ook is de ademhaling iets beperkt, alsof je verkouden bent. Dat gevoel kan een paar maanden wisselend aanwezig zijn, maar wordt steeds minder. Als er een snede aan de onderkant van het neustussenschot is gemaakt, dan kan de neuspunt een aantal maanden wat stijf en gevoelloos blijven.
Terug naar normale dagelijkse bezigheden
Na 1-2 weken.
Terug naar normale sportactiviteit
Binnen 6 - 12 weken, afhankelijk van de vorm en de intensiteit van de activiteit. Vooral naar beneden bukken kan dan nog vervelend zijn. Contact sporten zijn 3 maanden niet mogelijk.
Disclaimer: Een chirurgische ingreep en het genezingsproces zijn onderhevig aan veel (individuele) variabelen en kunnen daarom niet volledig worden voorspeld. Deze informatie is alleen bedoeld om je te helpen dit proces beter te begrijpen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Houd er rekening mee dat de realiteit in jou geval anders kan zijn. Neem bij twijfel contact op met Dr. van der Meulen.