Onderooglid

Wallen worden vaak genoemd als reden van een vermoeide uitstraling. Wallen ontstaan door een verslapping van een bindweefsel schotje aan de onderste helft van de oogkas. De oogbol in die oogkas wordt onder andere gesteund en beschermd door een hoeveelheid vet. Het verslapte bindweefsel schotje laat het vet over de rand van de oogkas naar buiten puilen, waardoor er een bult of een wal ontstaat.

De functie van het onderooglid

Een onderooglid correctie is in het algemeen wat bewerkelijker dan een bovenooglid correctie. Dit komt vooral door de andere functie van de spier, die een belangrijk deel van het onderooglid uitmaakt. Waar het bovenooglid met name knippert, is het onderooglid vooral afhankelijk van de spanning in die spier om z’n functie goed uit te kunnen oefenen. Het behoud van de juiste spanningsboog is dan ook essentieel voor zowel de vorm als de functie. Dit is de reden dat ik een spier sparende techniek gebruik die zo natuurlijk mogelijke resultaten combineert met een zo kort mogelijke hersteltijd.

Het doel

Daarbij is het van belang om je te realiseren dat het niet normaal is om een plooiloos onderooglid te hebben. Elke spier beweging (en die is nu eenmaal essentieel voor de functie van een onderooglid) geeft per definitie in de loop der tijd plooivorming. De operatie is er dan ook op gericht om de wal zoveel mogelijk te corrigeren, het eventuele huidoverschot te verwijderen en het ooglid op een natuurlijke manier te egaliseren. Dit wordt in principe bereikt door de overgang van onderooglid naar de wang met zo min mogelijk niveauverschil te laten verlopen. Het doel is de oogopslag te optimaliseren zodat die weer past bij je uitstraling, niet om het strak te trekken zodat je er “gemaakt” uit gaat zien.

In het algemeen kan je zeggen dat het doel van een onderooglid correctie is om je natuurlijke uitstraling te optimaliseren door het teveel aan huid in de onderoogleden te verminderen , de eventuele wallen te egaliseren en tegelijkertijd de spanningsboog van de spier te verbeteren en in ieder geval te respecteren, waardoor eventuele functionele en esthetische klachten die iemand kan ervaren, worden verminderd.

De methode

Welke techniek in jou geval het beste is is echt heel persoonlijk. Ieder onderooglid is anders, vaak verschilt zelfs ook de ene zijde van de andere. Een nauwkeurige analyse vooraf is dan ook erg belangrijk. waarbij het dus ook regelmatig voorkomt dat ik aan de linkerkant iets anders moet doen dan aan de rechterkant. Dat daarmee de genezing en ook de resultaten per zijde iets kunnen verschillen is alleen maar logisch. En menselijk.

De verschillende onderdelen van een onderooglid correctie bepalen hoe de ingreep wordt uitgevoerd. Huid reductie en spier versteviging kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Zodra er ook een correctie van de wallen nodig is, zal de ingreep onder sedatie (een roesje) plaats moeten vinden. Soms geven mensen daar, in verband met het comfort, sowieso de voorkeur aan.

Onderooglid correcties vinden logischerwijs vaak plaatst in combinatie met een correctie van de bovenoogleden. Het is tenslotte het zelfde gebied en is aan dezelfde mate van slijtage onderhevig geweest. De ingreep gebeurt in principe poliklinisch.

De meeste mensen hebben iets meer last van een onderooglid correctie dan van een bovenooglid correctie. Dat komt vooral omdat de functie van beide oogleden verschilt. Waar het bovenooglid heel erg bewegelijk - het knippert meer dan 15.000x per dag - en dus soepel is,  is de functie van het onderooglid met name statisch. De spanningsboog van de spier in het onderooglid is hiervoor van groot belang en om die reden wordt de spier bij de ingreep dan ook wat verstevigt met een paar minuscule en oplosbare hechtingen. Dat voelt in de eerste paar weken wat strak aan, maar dat gevoel trekt in de loop van de tijd vanzelf weer weg.

Een correctie van de wallen of het huidoverschot van de onderoogleden draagt enorm bij tot het opfrissen van iemands oogopslag.

Alle stappen van een onderooglidcorrectie op een rij

Onderstaand worden alle fases van een onderooglid correctie nader belicht. Ik raad je aan deze informatie nauwkeurig door te nemen en bij eventuele vragen contact op te nemen met ons. Ik wens je een goed herstel toe!

De voorbereiding

  • Je mag geen medicatie nemen die je bloed verdunt en daardoor meer risico op een nabloeding geeft. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals aspirine, Burfen, Ibuprofen en Nurofen moeten daarom bij voorkeur twee weken vóór de operatie worden gestopt, tot twee weken na de procedure.
  • Vraag het ons vooraf als je twijfelt over de veiligheid van je huidige medicatie met betrekking tot de operatie. 
  • Als je rookt, wordt ten zeerste aangeraden om twee weken vóór tot minstens een week na de operatie te stoppen. Roken beperkt de doorbloeding, wat een goede wondgenezing in de weg kan staan.
  • Zorg ervoor dat iemand je na de operatie ophaalt, omdat je niet naar huis kunt rijden (of verzekerd bent!) als je net geopereerd bent.
  • We adviseren je om vooraf boodschappen te gaan doen, zodat je dit niet direct na de operatie hoeft te doen.
  • We adviseren je ook om wat hulp in huis te organiseren voor de eerste dagen na de operatie.
  • Zorgt ervoor dat je de op recept voorgeschreven oogdruppels en ooggel vóór de datum van operatie in huis haalt.

De onderooglid operatie

  • Kom alsjeblieft naar de operatie zonder make-up op of contactlenzen in.
  • Op de dag van de operatie zal ik je vóór de operatie zien en alles met je doornemen.
  • Ik maak een tekening op je oogleden en zal foto's maken om de uitgangssituatie vast te leggen..
  • De operatie wordt uitgevoerd in een volledig uitgeruste operatiekamer, die voldoet aan de strengste medische regels en richtlijnen.
  • De operatie zal meestal worden uitgevoerd onder sedatie verdoving, wat altijd goed wordt verdragen. Je krijgt dan een slaapmiddel via een infuus waardoor je gedurende de ingreep in dromenland bent.
  • Er wordt een snede gemaakt vlak onder de wimpers van de onderste oogleden, die de natuurlijke kromming van je oogleden volgt. Deze huidsnede loopt vervolgens door naar de zijkant naast het ooglid. Als er ook een correctie van de wallen gedaan moet worden, wordt er ook aan de binnenkant van het ooglid een snede gemaakt. Dat zie je dus niet aan de buitenkant en je zult merken dat je daar weinig tot geen last van zult hebben.
  • De operatie duurt tussen de 30 en 45 minuten.
  • Een onderhuidse oplosbare hechting wordt gebruikt om de snede te sluiten. Ook worden er onder de huid een paar kleine hechtingen geplaatst in de spier om de spanningsboog te optimaliseren. Het kan zijn dat je een licht rekkend gevoel ervaart in de eerste weken na de ingreep.
  • Over de breedte van het onderooglid worden huidkleurige pleisters gebruikt om de spier te ondersteunen en de zwelling tegen te gaan. Ze moeten 1 week blijven zitten en droog blijven.

Na de ingreep

  • Na de ingreep wordt je naar onze uitslaapkamer gebracht, waar je oogleden worden afgekoeld om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Zodra de plaatselijke verdoving uitgewerkt is (na 2-4 uur), kun je enig ongemak ervaren, dat meestal binnen een paar uur weer verdwijnt. Paracetamol (2x500mg) is daarbij normaliter voldoende.
  • In het begin gaat het langzaam wat zwellen en ontstaan er (soms) wat blauwe plekken. Regelmatig koelen van je oogleden zal helpen om deze zwelling tot een minimum te beperken. Dit heeft de eerste 3 dagen zin.
  • In het begin kunnen je ogen ook soms wat droog aanvoelen. Als je dit merkt, is het verstandig met behulp van oogdruppels (of zalf voordat je gaat slapen) je ogen te ondersteunen. Oogdruppels en oogzalf krijgt je op recept voor de operatie mee en moet je dus vooraf in huis halen.
  • Voorkom bukken of tillen van zware dingen in de eerste paar dagen. Misschien is het in deze periode fijn om met een extra kussen te slapen zodat je hoofd wat hoger ligt, dan zal de zwelling sneller weer afnemen.
  • Je zult merken dat je veel dagelijkse dingen wel kunt doen, maar dat je gewoon iets beperkt wordt door de zwelling. Zo zijn je ogen vaak iets eerder vermoeid en je zult je tempo daar op moeten aanpassen. Doe je dat niet, dan heb je er meer last van dan nodig.
  • Je krijgt een afspraak voor een week na de operatie. Dan vindt de wondcontrole plaats en worden de pleisters verwijderd. Vanaf dat moment is het weer mogelijk om make-up te gebruiken.
  • Tegen die tijd zijn de zwelling en de eventuele blauwe plekken meestal teruggebracht tot een acceptabel niveau waardoor sociale activiteiten kunnen worden hervat. Heel soms duurt het echter langer voordat deze bijwerkingen volledig verdwijnen. Wij raden je daarom aan om in de eerste 3 weken na de ingreep geen echt belangrijke sociale activiteiten te plannen.
  • We raden je verder aan om in de eerste 2 weken zware lichamelijke inspanning te vermijden.
  • Je zult een variabel gevoel van strakte bemerken in je onderoogleden, dat vaak enkele weken aanhoudt, maar dan langzaam verdwijnt. Masseren van littekens met siliconen litteken-gel zoals Dermatrix kan dit gevoel verlichten.
  • Het litteken zal enigszins rood zijn in vergelijking met de omgeving, wat ongeveer 3-4 maanden zal duren. Dit is vooral zichtbaar aan de zijkant van de oogleden. Je mag makeup gebruiken om dit te camoufleren.
  • Een litteken duurt meestal een jaar om volledig tot rust te komen. In deze periode is het kwetsbaar voor schade door UV-licht, zoals door zonlicht of zonnebanken. Wij raden je aan de littekens tegen de zon te beschermen door ze te bedekken of door ze in te smeren met een zonnebrandcrème (factor 50).
  • De meeste mensen hebben genoeg aan èèn onderooglid correctie. Besef wel dat het verouderingsproces natuurlijk gewoon doorgaat en dat verslapte structuren ook na versteviging langzaam weer zullen meegeven. In het enkele geval dat mensen voor een tweede keer komen, zit er altijd minimaal 15 jaar tussen.

Spreekt je dit aan?

Als je hier meer over wilt weten en met name wat dit voor jou zou kunnen betekenen, kun je via onderstaande formulier contact met me opnemen om een afspraak te maken.

Samenvatting

Verdoving
Sedatie/roesje
Duur van de ingreep
30 tot 45 minuten
(Hoe lang) Zal het litteken zichtbaar zijn?
De littekens zijn wat gezwollen in de eerste twee weken. Het deel onder de wimpers vervaagt vrij snel maar het stukje aan de zijkant van de oogkas zal 4-6maanden wat rood blijven. Uiteindelijk vervagen littekens zo zeer dat ze zich voordoen als normale huid en daarmee meestal niet meer te zien zijn.
Wanneer kan ik mijn sociale leven weer oppakken?
Na 1-2 weken, alhoewel de littekens dan nog wel zichtbaar zijn.
Gevoeligheid
Het is gebruikelijk om wat strakte te ervaren in de eerste maand
Terug naar normale dagelijkse bezigheden
1 week
Terug naar normale sportactiviteit
Binnen 2 tot 4 weken, afhankelijk van de vorm en de intensiteit van de activiteit. Vooral naar beneden bukken kan dan nog vervelend zijn.
Disclaimer: Een chirurgische ingreep en het genezingsproces zijn onderhevig aan veel (individuele) variabelen en kunnen daarom niet volledig worden voorspeld. Deze informatie is alleen bedoeld om je te helpen dit proces beter te begrijpen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Houd er rekening mee dat de realiteit in jou geval anders kan zijn. Neem bij twijfel contact op met Dr. van der Meulen.