Wenkbrauw/voorhoofd

De stand van je wenkbrauw speelt een belangrijke rol in hoe je overkomt. Bij vrouwen is het normaal dat de wenkbrauw hoger dan de bovenste oogkastrand staat, terwijl bij een man een wat lagere stand nagestreefd moet worden. De wenkbrauw stand is verder bij iedereen anders en is bovendien vaak familiair bepaald.

Het doel

Het doel is je uitstraling te optimaliseren zonder dat je daarbij in essentie anders overkomt. Daarbij is enige kennis van gedragspsychologie onontbeerlijk. En dat is precies waar de expertise van NaturalFaces ligt. Een vrouw met een relatief hoge wenkbrauw stand wordt als openhartig en betrouwbaar gezien, terwijl een man met een relatief lage wenkbrauw stand juist daadkrachtig overkomt. Daarom is de gewenste uitstraling de belangrijkste leidraad is voor de keuze van de juiste ingreep.

De methode

Een wenkbrauw lift kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, variërend van het verwijderen van een ellips huid boven de wenkbrauwen (de zogenaamde directe wenkbrauw lift), of een lift van alleen de staart van de wenkbrauw (temporale of transpalpebrale wenkbrauw lift) tot de zogenaamde endoscopische voorhoofdslift. Deze laatste variatie is in principe de methode van voorkeur, omdat dit de kleinste littekens combineert met de meeste diversiteit in het bereiken van de gewenste positie. De endoscopische voorhoofd lift is een kijkoperatie die wordt uitgevoerd via slechts twee kleine littekens die net binnen de haargrens vallen.

Een wenkbrauw of voorhoofdslift vindt logischerwijs vaak plaatst in combinatie met een correctie van de bovenoogleden. Het is tenslotte het zelfde gebied en is aan dezelfde mate van slijtage onderhevig geweest. De ingreep gebeurt poliklinisch.

Alle stappen van een wenkbrauw correctie op een rij

Onderstaand worden alle fases van een correctie van de wenkbrauw stand nader belicht. Ik raad u aan deze informatie nauwkeurig door te nemen en bij eventuele vragen contact op te nemen met ons. Ik wens u een goed herstel toe!

De voorbereiding

 • Je mag geen medicatie nemen die je bloed verdunt en daardoor meer risico op een nabloeding geeft. Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals aspirine, Burfen, Ibuprofen en Nurofen moeten daarom bij voorkeur twee weken vóór de operatie worden gestopt, tot twee weken na de procedure.
 • Vraag het ons vooraf als je twijfelt over de veiligheid van je huidige medicatie met betrekking tot de operatie. 
 • Als je rookt, wordt ten zeerste aangeraden om twee weken vóór tot minstens een week na de operatie te stoppe Roken beperkt de doorbloeding, wat een goede wondgenezing in de weg kan staan.
 • Zorg ervoor dat iemand je na de operatie ophaalt, omdat je niet naar huis kunt rijden (of verzekerd bent!) als je net geopereerd
 • We adviseren je om vooraf boodschappen te gaan doen, zodat je dit niet direct na de operatie hoeft te doen.
 • We adviseren je ook om wat hulp in huis te organiseren voor de eerste dagen na de operatie.
 • Zorgt ervoor dat je de op recept voorgeschreven oogdruppels en ooggel vóór de datum van operatie in huis haalt.

De voorhoofdslift operatie

 • Kom alsjeblieft naar de operatie zonder make-up op of contactlenzen in.
 • Op de dag van de operatie zal ik je nog vóór de operatie zien en de behandeling nog even kort met je doornemen.
 • Ik zal wat markeringen aanbrengen waar ik de operatie uit ga voeren en foto's maken ter verslaglegging.
 • De operatie wordt uitgevoerd in een volledig uitgeruste operatiekamer, die voldoet aan de strengste medische regels en richtlijnen.
 • De operatie zal meestal worden uitgevoerd onder sedatie verdoving, wat altijd goed wordt verdragen. Je krijgt een slaapmiddel via een infuus waardoor je gedurende de ingreep in dromenland bent.
 • Er worden twee snedes gemaakt net binnen de haargrens. Dat zie je dus niet aan de buitenkant en je zult merken dat je daar weinig last van zult hebben. Als de ingreep gecombineerd wordt met een bovenooglid correctie, dan zal ook daar een snede worden gemaakt. Zie daarvoor de behandelpagina bovenooglid correctie.
 • De operatie duurt 60 minuten.
 • De snedes in de haren worden gesloten met nietjes, omdat daar de haarwortels minder last van hebben en daarmee de littekens beter en minder zichtbaar genezen. Je kunt hier mogelijk een licht rekkend gevoel ervaren in de eerste weken na de ingreep.
 • Aan het einde van de ingreep wordt een licht drukkend verband aangelegd, dat tot de ochtend na de ingreep moet blijven zitten.

Na de ingreep

 • Na de ingreep wordt je naar onze uitslaapkamer gebracht, waar je voorhoofd en oogleden worden afgekoeld om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Zodra de plaatselijke verdoving uitgewerkt is (na 2-4 uur), kun je enig ongemak ervaren, dat meestal binnen een paar uur weer Paracetamol (2x500mg) is daarbij in het algemeen voldoende.
 • In het begin gaat het langzaam wat zwellen en ontstaan er (soms) wat blauwe plekken. Regelmatig koelen van je oogleden zal helpen om deze zwelling tot een minimum te beperken. De zwelling neemt de eerste drie dagen toe voordat het weer minder wordt. Koelen heeft dus met name de eerste 3 dagen zin.
 • In het begin kunnen je ogen ook soms wat droog Als je dit merkt, is het verstandig met behulp van oogdruppels (of zalf voordat je gaat slapen) uw ogen te ondersteunen. Oogdruppels en oogzalf krijgt je op recept voor de operatie mee en moet je dus vooraf in huis halen.
 • Voorkom bukken of tillen van zware dingen in de eerste paar dagen. Misschien is het in deze periode fijn om met een extra kussen te slapen zodat je hoofd wat hoger ligt, dan zal de zwelling sneller weer afnemen.
 • Je zult merken dat je veel dagelijkse dingen wel kunt doen, maar dat je gewoon iets beperkt wordt door de zwelling. Zo zijn je ogen vaak iets eerder vermoeid en je zult je tempo daar op moeten aanpassen. Doe je dit niet, dan heb je er meer last van dan nodig.
 • Je krijgt een afspraak voor een week na de operatie. Dan vindt de wondcontrole plaats en worden de pleisters en de hechtingen van de oogleden Vanaf dat moment is het weer mogelijk om make-up te gebruiken.
 • Tegen deze tijd zijn de zwelling en de eventuele blauwe plekken meestal teruggebracht tot een acceptabel niveau waardoor sociale activiteiten kunnen worden hervat. Heel soms duurt het echter langer voordat deze bijwerkingen volledig verdwijnen. Wij raden je daarom aan om in de eerste 3 weken na de ingreep geen echt belangrijke sociale activiteiten te plannen.
 • We raden je verder aan om in de eerste 2 weken zware lichamelijke inspanning te vermijden.
 • Je krijgt een tweede afspraak op twee weken na de ingreep, waar de nietjes van de littekens bovenop het hoofd worden verwijderd. Dit gaat met een speciaal tangetje en mensen merken daar meestal weinig van.
 • Je zult een variabel gevoel van strakte bemerken ter hoogte van je voorhoofd en je bovenoogled
 • en, dat vaak enkele weken aanhoudt, maar dan langzaam verdwijnt. Masseren van littekens met siliconen litteken-gel zoals Dermatrix kan dit gevoel
 • Het litteken zal enigszins rood zijn in vergelijking met de omgeving, wat ongeveer 3-4 maanden zal duren. Dit is vooral zichtbaar aan de zijkant van de oogleden. Je mag makeup gebruiken om dit te camoufleren.
 • Een litteken duurt meestal een jaar om volledig tot rust te komen. In deze periode is het kwetsbaar voor schade door UV-licht, zoals door zonlicht of Wij raden je aan de littekens tegen de zon te beschermen door ze te bedekken of door ze in te smeren met een zonnebrandcrème (factor 50).
 • De meeste mensen hebben genoeg aan èèn wenkbrauw correctie. Besef wel dat het verouderingsproces natuurlijk gewoon doorgaat en dat verslapte structuren ook na re-positionering langzaam weer zullen zakken, maar gelukkig in de praktijk dan zelden meer tot dezelfde problemen leiden.

Spreekt je dit aan?

Als je hier meer over wilt weten en met name wat dit voor jou zou kunnen betekenen, kun je via onderstaande formulier contact met me opnemen om een afspraak te maken.

Samenvatting

Verdoving
Sedatie/roesje
Duur van de ingreep
60 minuten
(Hoe lang) Zal het litteken zichtbaar zijn?
De littekens van de voorhoofdslift zijn amper zichtbaar omdat ze onder de haren liggen. De littekens in het bovenooglid zijn wat gezwollen in de eerste twee weken. Ze worden vrij snel minder opvallend, maar het stukje aan de zijkant van de oogkas zal 4-6maanden wat rood blijven. Uiteindelijk vervagen littekens zo zeer dat ze zich voordoen als normale huid en daarmee meestal niet meer te zien zijn.
Wanneer kan ik mijn sociale leven weer oppakken?
Na 1-2 weken, alhoewel de littekens dan nog wel zichtbaar zijn.
Gevoeligheid
Het is gebruikelijk om wat strakte te ervaren in de eerste maand.
Terug naar normale dagelijkse bezigheden
1 week
Terug naar normale sportactiviteit
Binnen 2 tot 4 weken, afhankelijk van de vorm en de intensiteit van de activiteit. Vooral naar beneden bukken kan dan nog vervelend zijn.
Disclaimer: Een chirurgische ingreep en het genezingsproces zijn onderhevig aan veel (individuele) variabelen en kunnen daarom niet volledig worden voorspeld. Deze informatie is alleen bedoeld om je te helpen dit proces beter te begrijpen. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Houd er rekening mee dat de realiteit in jou geval anders kan zijn. Neem bij twijfel contact op met Dr. van der Meulen.