Q&A

Veel gestelde vragen

Algemeen

Ik werk 3 tot 4 dagen per week in de Velthuis kliniek in Rotterdam en in Den Haag. Je kunt een afspraak maken bij mij door het contact formulier in te vullen. Mijn assistentes zullen dan spoedig contact met je opnemen om een datum en tijdstip te plannen waarop het consult kan plaatsvinden.

Een consult kan meestal binnen een tot twee weken plaatsvinden. Voor ingrepen heb ik een wachttijd van ongeveer 1-2 maanden. Voor de vakanties is het altijd drukker.

Ja.

De ingrepen worden gedaan in het nieuwe operatiecomplex van de Velthuis kliniek in Rotterdam.

De operaties die ik doe gaan in het algemeen niet met veel pijn gepaard. Wel is het zo dat er sprake kan zijn van ongemak in de vorm van een drukkend of trekkend gevoel. Als het toch onaangenaam is, dan is paracetamol meestal voldoende. In een enkel geval is wat sterkers nodig, zoals ibuprofen. Het is zeker niet zo dat je pijn hoeft te hebben, maar aan de andere kant is ook niet alles te vermijden. Laat het ons weten als je ergens last van hebt, dan kunnen we daar wat aan doen.

Omdat het een jaar duurt voordat littekens helemaal tot rust gekomen en de genezingsfase voorbij is, maakt het niet uit in welke seizoen een ingreep wordt gedaan. Het is met name ieders persoonlijke planning die bepaald wanneer een ingreep het beste uitkomt.

De medicijnen die je op recept van ons bij het consult hebt meegekregen moet je een week voor de ingreep in huis halen. En let goed op, sommige medicijnen moet al een paar dagen voor de ingreep gestart worden!

In principe wel. Ook als je nuchter moet zijn op de dag van de ingreep, zul je me een slokje water gewoon je normale medicijnen in moeten nemen. Sommige medicijnen, zoals bloedverdunners, moet je echter al een week voor de ingreep stoppen. Dit gebeurt altijd met toestemming van de arts die het je voorgeschreven heeft.

Er zijn grofweg drie verschillende methoden van verdoving bij operaties in het aangezicht.

  • Allereerst de lokale verdoving. Hierbij wordt het operatiegebied verdoofd ter plaatse van waar de ingreep uitgevoerd gaat worden. Je kunt zo heel nauwkeurig verdoven en met relatief weinig gedoe daarna snel weer naar huis kunt. Ik gebruik een speciaal apparaatje tijdens de infiltratie waardoor de prikjes amper te voelen zijn. Bij ooglid correcties is dit de manier van voorkeur om te verdoven. Ook kan een facelift vaak op deze manier uitgevoerd worden, waarbij dan ter ondersteuning soms iets wordt gegeven om te ontspannen.
  • Algehele narcose. Dit is een methode waarbij iemand in diepe slaap wordt gebracht en niets meer meekrijgt van de operatie. Bij deze vorm van anesthesie wordt de ademhaling overgenomen en krijg je een buisje in je keel gedurende de ingreep. Omdat je wat meer medicijnen krijgt bij deze vorm worden sommige mensen nadien soms wat misselijk.
  • Een roesje (sedatie is de medische term). Dit is een tussen vorm tussen plaatselijke verdoving en narcose. Bij deze vorm krijg je een slaapmiddel via het infuus waardoor je hele lichaam zich ontspant, je geen pijn meer hebt en je langzaam in slaap valt. Bij een roesje ligt iemand weliswaar te slapen, maar is meteen wekbaar mocht dat nodig zijn. Wel is het zo dat je je daar dan in het algemeen niets van kan herinneren. Dit is de methode van voorkeur bij facelifts, de meeste onderooglid correcties of bij een endoscopische voorhoofdlift.

Dit wisselt per persoon en per operatiegebied. Als je snel blauwe plekken krijgt, dan duurt het meestal toch wel 2 weken voordat die weggetrokken zijn. Er zijn mensen die 3 dagen na een facelift weer gewoon toonbaar zijn en gaan werken. Anderen zijn 3 weken gezwollen. Mensen die thuis kunnen werken en niet veel fysiek klanten contact of sociale contacten hebben, kunnen natuurlijk eerder weer aan het werk dan mensen die niet willen dat iemand kan zien dat ze geopereerd zijn. Gemiddeld komt het hier op neer:

  • Bovenooglid correctie: 1 week
  • Onderooglid correctie: 1-2 weken
  • Endoscopische voorhoofdslift: 1-2 weken
  • Halsfacelift: 1-2 weken
  • Neuscorrectie: 1-2 weken
  • Liposuctie: 1 week

Bij grotere ingrepen, zoals borst of buikcorrecties, is het verstandig 2 weken vrij te nemen.

Je kijkt heel anders naar jezelf dan hoe je naar anderen kijkt. Als je naar jezelf kijkt, dan zie je details, zoals rimpels en plooien, wallen of "de hals van je moeder". Als je naar anderen kijkt, dan kijk je meer naar uitstraling. Dus of iemand blij of boos is, of moe of uitgeslapen is. Dus eigenlijk hoe de pet staat. Anderen zullen dus niet zien dat je minder plooien, een kleinere neus of geen wallen meer hebt. Wat ze wel zien is dat je er beter of er minder vermoeid uitziet en dat je met meer zelfvertrouwen de wereld tegemoet treedt. Waar het op neerkomt is dat iedereen het ziet, maar niemand het doorheeft.

Meestal zwelt het operatie gebied wat op in de eerste 3 dagen, waarna het weer langzaam minder wordt. Koelen helpt tegen de zwelling, waardoor die minder indrukwekkend is. Dit heeft dus in principe alleen zin in de eerste 3 dagen. Wel kan het zijn dat het fijn aanvoelt als je ook daarna nog doorgaat, maar dat is een persoonlijke keus. Van belang is dat je nooit rechtstreeks op de huid koelt, maar er altijd iets tussen legt, zoals een washandje of een theedoek.

Littekens maken tijdens de genezing een aantal fases door. Roodheid en stevigheid zijn in de eerste 4-6 maanden aanwezig, maar trekken dan langzaam maar zeker weg. Als je het vervelend vindt kun je, als de hechtingen eenmaal verwijderd zijn, je litteken camoufleren met crème. Als een litteken de kleur van de omliggende huid heeft aangenomen, dan is het meestal niet meer opvallend of zelfs niet meer zichtbaar. Overigens duurt het meestal een jaar voordat een litteken volledig tot rust komt. In deze periode is het kwetsbaar voor schade door UV-licht, zoals door zonlicht of zonnebanken. Het is verstandig je litteken tegen de zon te beschermen door het te bedekken of door het in te smeren met een zonnebrandcrème (factor 50).

Dit kan enorm verschillen per persoon. Het is afhankelijk van onder andere leeftijd, genetisch bepaalde huidkwaliteit, of je rookt en of je veel in de zon zit etc. Het verschilt ook per ingreep. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld genoeg aan èèn bovenooglid correctie om de rest van hun leven geen last meer te hebben van hangende bovenoogleden. Voor een facelift duurt het in te algemeen 10 tot 15 jaar voordat je weer op een vergelijkbaar niveau zit. Besef wel dat het verouderingsproces natuurlijk gewoon doorgaat (wat overigens ook geldt voor je omgeving).

Facelift

Veel mensen komen bij met met de vraag of ze al een facelift nog hebben. Meestal merken ze dat andere oplossingen zoals botox en fillers op een gegeven moment gewoon niet meer werken. Vanaf de leeftijd van 45 jaar zie je dat proces versnellen. Mensen staan vaak voor de spiegel en trekken dan de huid strak. Als de huid eenmaal verslapt is, is een facelift daarvoor nog de enige structurele oplossing. Weefsels worden daarmee namelijk terug geplaatst naar waar ze vandaan komen en het overschot wordt verwijderd.

Ik ben in de loop der jaren tot het inzicht gekomen dat ook in het gezicht voorkomen beter is dan genezen. Als je preventief opereert dan kan je met een relatief kleine ingreep veel bereiken zonder dat je er drastisch anders uit komt te zien. Als de huidkwaliteit echter sterkt achteruit is gegaan door zon en/of rookschade en de hamsterwangen of hals fors gezakt zijn, is het vaak veel moeilijker om nog een genuanceerd en natuurlijk resultaat te verkrijgen.

Realistisch gezien is een bescheiden facelift vanaf een jaar of 45 zinvol, waarbij vanaf 50+ meestal ook de hals meegenomen moet worden. De houdbaarheid van zo’n ingreep ligt rond de 15 jaar.

De S verwijst naar de vorm van het litteken en zegt niet zoveel over de techniek. Ik ben er geen fan van, omdat het S vorige litteken voor het oor onder de aanzet van het haar begint en daar dus per definitie zichtbaar is. Ik wil juist dat je zo min mogelijk kan zien van waar ik de operatie gedaan heb.

Een minilift klinkt erg verleidelijk. Ik hoor vaak “ik wil nog geen facelift, doe mij maar iets kleins zoals een minilift”. Een minilift is echter alleen een term die verzonnen is om precies op die emotie in te spelen. Bij een minilift wordt er namelijk alleen huid weggehaald c.q. strakgetrokken. De huid is zelf niet stevig genoeg om die strakte te behouden en zakt dus binnen een paar maanden alweer terug. Zo heb je wel geld betaald en een litteken gekregen, maar geen noemenswaardig effect. De minilift is daarmee een zinloze operatie die ik niet uitvoer.

Een MACS lift is een vorm van facelift waarbij een relatief kort litteken wordt gecombineerd met een relatief bescheiden lift. Het heeft in mijn ogen een aantal essentiële beperkingen. De operatie wordt gedaan via het S vormige litteken, dat wat mij betreft te zichtbaar is. Verder betreft het een lift van alleen de wang en de kaaklijn, zonder dat de hals specifiek wordt meegenomen. Daarmee is niet alleen het effect beperkt, maar creëer je ook een verschil tussen kaaklijn en halshoek, waardoor je het gezicht uit balans brengt. Dit is de reden dat ik deze operatie maar in heel beperkte gevallen uitvoer.

De deep plane facelift wordt ook wel de Amerikaanse facelift genoemd. Het is een operatie die al lang bestaat en zichzelf inmiddels bewezen heeft. Omdat het een wat agressievere techniek is, wordt er gebruik gemaakt van vrij uitgebreide littekens. De techniek maakt daarnaast, zoals de naam al suggereert, gebruik van lagen die vrij diep in het gezicht liggen. Die diepere lagen worden omhoog gelift terwijl de huid afzonderlijk daarvan naar achteren wordt strak getrokken. 

Het is een techniek die werkt, maar naar mijn mening onnodig uitgebreid en daardoor risicovol is. Omdat daarnaast de huid in een andere richting wordt gecorrigeerd dan de diepere lagen, bestaat het risico dat er een onnatuurlijke strakte in het gezicht ontstaat, die je uitstraling verstoren kan. Dit zijn de redenen waarom ik deze ingreep verlaten heb.

De Enbloc halsfacelift is zo ontworpen dat er minimale littekens gemaakt worden, en dat de huid van de wang inclusief onderliggende stevige weefsel laag samen naar boven gelift worden. Enbloc betekent gezamenlijk, als èèn laag. Daarmee wordt de kaaklijn op een natuurlijke wijze en met een minimaal wondoppervlak gecorrigeerd. De hals wordt dan volgens dezelfde principes naar achter het oor gecorrigeerd, zodat ook die weer in de pas loopt met de nieuwe kaaklijn. Zo kan je met minimale littekens en minimale onderhuidse verstoring van structuren een gebalanceerde en dus natuurlijke correctie van het gezicht krijgen.

Neuscorrectie

Een neuscorrectie is een optie voor iedereen die op zoek is naar een verbetering van de vorm en/of de functie van zijn of haar neus. Het is alleen wel van belang dat je vooraf goed nadenkt over wat je niet bevalt aan je neus zodat je me dat goed kan uitleggen. Het is daarnaast uiteraard van belang dat je voor een operatie, buiten gezond, ook realistisch moet zijn in je verwachtingen. Perfect bestaat namelijk niet.

Allereerst zullen de esthetische en functionele zorgen en wensen in kaart worden gebracht. Ik zal daarna je neus van dichtbij beoordelen en analyseren. Als laatste wordt er een foto gemaakt die aangepast gaat worden zodat je kunt zien wat er mogelijk is en hoe het er waarschijnlijk uit gaat zien. Het doel van de ingreep, de verwachtingen en de mogelijke complicaties zullen worden doorgenomen, zodat je goed voorbereid ben en weet wat je kunt verwachten. Alle informatie wordt ook nog eens op papier meegegeven zodat je het thuis nog eens kan nalezen.

Nee. Het is heel verstandig om te wachten totdat je bent uitgegroeid, omdat de resultaten anders erg onvoorspelbaar worden. De minimale leeftijd is dus 18 jaar. De meeste mensen laten zich tussen 18 en 60 jaar opereren.

Een neusoperatie wordt in principe onder narcose uitgevoerd. Kleine correctie zoals van de neusvleugel kraakbeentjes worden soms onder plaatselijke verdoving gedaan. Het is in het algemeen geen pijnlijke ingreep, maar mensen klagen soms over ongemak als gevolg van de zwelling in de eerste dagen na de operatie. Paracetamol is eigenlijk bijna altijd genoeg om die eerste genezing comfortabel door te komen. Als het neustussenschot gecorrigeerd moet worden, worden er soms splints in de neus achtergelaten. In de splints zitten buisjes waardoor je kunt ademhalen, maar dat is natuurlijk wel wat beperkt. Dit soort splints blijven dan 1 week zitten.

Nee, ik gebruik al heel lang geen neustampons meer. Als ik het neustussenschot corrigeer dan worden er wel vaak ter ondersteuning splints in de neus achtergelaten, waarin buisjes zitten waardoorheen je kunt ademhalen. Die splints blijven dan 1 week zitten.

90% van de neusoperatie die ik doe zijn zogenaamde gesloten operaties. De littekens (en dus de hechtingen) komen dan aan de binnenkant van de neusgaten te liggen, waar je aan de buitenkant niets van ziet. De hechtingen die daarbij gebruikt worden zijn altijd oplosbaar en gaan dus vanzelf weer weg. In die gevallen waarbij het toch nodig is om een “open” neusoperatie te doen, wordt er een klein littekentje gemaakt aan de onderkant van het neustussenschot. Dit trekt dan in de loop der tijd weer weg en is dan eigelijk niet meer zichtbaar.

De voornaamste beperkende factor is de uitgangssituatie. Als je bijvoorbeeld een dikke huid hebt zal dit de vorm altijd wat blijven camoufleren. Potentiële complicaties zijn bijvoorbeeld een bloeding, een infectie, een bloeduitstorting of zelfs een perforatie van het neustussenschot, incomplete correctie, litteken vorming en het terugkeren van de oorspronkelijke scheefstand. Als met al is het in ongeveer 5% van de gevallen nodig om een (kleine) nacorrectie te doen. We blijven na de ingreep in contact met elkaar totdat de genezing heeft plaats gevonden en er naar tevredenheid een realistisch resultaat is bereikt.

De zwelling van het operatie gebied zal de eerste 3 dagen na de operatie nog toenemend voordat die weer minder wordt. Na 2 weken is 90% van de zwelling alweer weggetrokken.

De meeste mensen kunnen binnen een paar dagen weer lichte dagelijkse klusjes doen. Met name naar beneden buigen en druk zetten zal in die fase oncomfortabel zijn. Bij de controle op 1 week na de ingreep worden de spalk en de splints verwijderd. Als de botten zijn verplaatst is het gewenst om contact sporten 3 maanden uit te stellen. Het herstel is een geleidelijk proces, maar het duurt een jaar voordat alles tot rust is gekomen en je neus weer net zo natuurlijk aanvoelt als voorheen.